Tuesday, May 14, 2013

ICG Europe starts w/ "Omics & the future of man" & sticks to men the rest of the time

Fun.  Another day.  Another YAMMGM (yet another mostly male genomics meeting).  This one is the International Conference on Genomics Europe 2013.  I have copied the program as it is now here and then highlighted the men and women as far as I can tell.  And, well, it is not very balanced.  It starts off, ironically, with "Omics and the future of man" and then stays on both omics and alas, men, for most of the meeting.  The first woman does not talk until 5 pm on the first day.  Nothing against BGI per se.  But they seem to be repeat offenders in having meetings with mostly male speakers.  A difference between countries?  Perhaps.  But unfortunate and unpleasant nevertheless.

Sessions with speakers:

Plenary Session 1: Omics and the future of man
  • 09:00-09:10: Opening ICG-Europe 2013 & Welcome: Hans Galjaard, Chairman of the Department of Clinical Genetics at Erasmus University
  • 09:10-09:55: Talk 1: Huanming Yang, BGI, China
  • 9:55-10:25: Talk 2: Jeremy Nicholsen, Head of the Department of Surgery and Cancer, Imperial College London, UK
  • Topic: Molecular Phenotyping and Systems Medicine Approaches in Personalised and Public Healthcare
Chairman: Prof.Huanming Yang, BGI, China

Plenary Session 2 :
  • 11:00-11:30: Talk 1 (30 min): Jun Wang, CEO, BGI, China
  • 11:30-12:00: Talk 2 (30 min): Karsten Kristiansen, Head of the Department of Biology, University of Copenhagen, Denmark
  • 12:00-12:30: Talk 3 (30 min): Nils Brunner, Director of the Sino-Danish Breast Cancer Research Centre, University of Copenhagen, Denmark
  • Topic: Docetaxel resistance in vitro: Known mechanisms and novel pathways in breast cancer
  • Chairman: Prof. Jun Wang, BGI, China
Plenary Session 3: Plant and Animal Genomics
  • 13:30-13.55: Talk 1: Rajeev K. Varshney, Director-Centre of Excellence in Genomics, ICRISA, Hyderabad, India
  • Topic: “Little” is “more” for chickpea and pigeonpea
  • 13.55-14.20: Talk 2: Michael Bevan, Genomics and Functional Genomics of Bread Wheat for Crop Improvement, John Innes Centre, Norwich, UK
  • Topic: Genomics and Functional Genomics of Bread Wheat for Crop Improvement
  • 14.20-14.45: Talk 3: Michel Georges, Unit of Animal Genomics, University of Liège, Belgium
  • 14.45-15.15: Talk 4: Tomas Marques, ICREA Research Professor, Universitat Pompeu Fabra, Spain
  • Topic: Great Ape genetic diversity
  • 15.15-15.35: Talk 5: TBC
  • Chairman: Prof. Marc Van Montagu , VIB, Belgium
Session 4: Cancer genomics and Transcriptional Regulation
  • 16:00-16:20: Talk 1(20 min): Stein Aerts, Heading the Laboratory of Computational Biology, K.U.Leuven, Belgium
  • Topic: Probing into the genome, transcriptome, and regulatory network of T-cell acute lymphoblastic leukemia
  • 16:20-16:40: Talk 2(20 min): Lars Bullinger, Assistant Professor, University of Ulm, Germany
  • Topic: Genomics in acute myeloid leukemia (AML) – clinical translation of findings
  • 16:40-17:00: Talk 3(20 min): Diether Lambrechts, Assistant Professor, K.U.Leuven & VIB, Belgium
  • Topic: Mutation signatures of mismatch repair deficiency in cancer genomes
  • 17:00-17:20: Talk 4(20 min): Lynnette Fernandez-Cuesta, University of Cologne, Germany
  • Topic: Characterization of lung neuroendocrine tumors
  • 17:20-17:40: Talk 5(20 min): Henrik Ditzel, University of Southern Denmark, Denmark
  • Chairman: Dr. Jan Cools (K.U.Leuven, VIB)
Workshop:Innovation-Entrepreneurship and Venture creation-1
  • 14:30-14:50: Talk 1 (20 min): Boo Edgar, Program Director, Innovation and entrepreneurship; The Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg
  • 14:50-15:10: Talk 2 (20 min): Martin Bonde, Chairman of Danish Biotech association
  • 15:10-15:30: Talk 3 (20 min): Søren Møller, Managing Investment Director, Novo Seeds
  • Chairman: Johan Cardoen
  • 16:00-16:20: Talk 1(20 min): Johan Cardoen, Managing Director VIB
  • 16:20-16:40: Talk 2(20 min): Patrick Van Beneden, GIMV
  • 16:40-17:00: Talk 3(20 min): Ann De Beuckelaer, Flanders Bio
Session 5: Human Disease- Structural Genomic Variation and Function

  • 09:00-09:30: Talk 1 (30 min): Wigard Kloosterman, UMC Utrecht, The Netherlands
  • Topic: Cause and Consequence of Complex Genomic Rearrangements
  • 09:30-10:00: Talk 2 (30 min): Michael Talkowski, Instructor, MGH, Harvard University, USA
  • Topic: Sequencing unique human genomes reveals novel loci in autism and predictive phenotypes in prenatal diagnostics
  • 10:00-10:30: Talk 3 (30 min): Thierry Voet, K.U.Leuven
  • Chairman: Prof. Edwin Cuppen , Hubrecht Institute
Session 6: Metagenomics

  • 09:00-09:30: Talk 1 (30 min): Hui Wang, The Centre for Ecology & Hydrology, UK
  • Topic: Virus discovery by using deep sequencing data
  • 09.30-10:00: Talk 2 (30 min): TBC
  • 10:00-10:30: Talk 3 (30 min): Bjoern Textor, New England Biolabs GmbH
  • Topic: Direct Selection of Microbiome DNA from Host DNA
  • 11:00-11:30: Talk 1 (30 min): Jeroen Raes, Scientific Collaborator, VUB&VIB
  • 11:30-12:00: Talk 2 (30 min): Rob Knight, Associate Professor, Colorado University
  • Topic: Characterizing microbial effects of family structure, including our furry family members?
  • 12:00-12:30: Talk 3 (30 min): Ruth Ley, Cornell University
  • Topic: Host control of the microbiome
  • Chairman: Dr. Jeroen Raes (VUB, VIB)
Session 7(3 talks: include Q&A 5 mins): Human Disease - Clinical Genetics

  • 11:00-11:35: Talk 1(35 min): Han Brunner, Department of Human Genetics, Radboud University Nijmegen Medical Centre, The Netherlands
  • Topic: Clinical Genetic Diagnostics by Genome Sequencing.
  • 11:35-12:05: Talk 2(30 min): Wang Wei, BGI Health, Shenzhen, China
  • Topic: Non-invasive prenatal testing (NIPT): Current clinical application and future outlook
  • 12:05-12:45: Talk 3(30 min): Gabor Vajta, BGI Europe, Copenhagen, Denmark and Central Queensland University, Rockhampton, Australia in concert with Du Yutao, BGI Health, Shenzhen, China
  • Topic: Pre-implantation Diagnostics by Blastocyst Biopsy, Vitrification and Genome Sequencing
  • Chairman: Prof. Lars Bolund, Aarhus University
Session 8: Health and Translational Medicine-1
  • 13:30-13:55: Talk 1(25 min): Vince Gao, BGI
  • Topic: Development of Clinical Service at BGI Health
  • 13.55-14:20: Talk 2(25 min): Attila Lorincz, UK
  • Topic: Clinical Validation of Genomic and Epigenomic Biomarker Panels
  • 14:20-14:45: Talk 3(25 min): Maurizio Ferrari, Director of Clinical Molecular Biology and Cytogenetics Laboratory, and Head of Genomic Unit for the Diagnosis of Human Pathologies, Center for Translational Genomics and Bioinformatics, IRCCS San Raffaele, Milan, Italian
  • Topic: From bench to bedside: new advanced molecular techniques for genetic diagnosis
  • 14:45-15:10: Talk 4(25 min): Carlos Simón Vallés, Board Certified and Full Professor of Obstetrics and Gynecology at the University of Valencia,Spain
  • Topic: Clinical Application of the endometrial receptivity array
  • 15:10-15:35: Talk 5(20 min): To be selected from submitted abstracts
  • Chairman: Dr. Vince Gao , BGI
Session 9: Human disease
  • 13:30-13:55: Talk 1(25 min): Lars Bolund, Professor of Clinical Genetics at Aarhus University, Denmark, and Adjunct Professor of Human Genetics at Copenhagen University, Denmark
  • Topic: Chronic Disorders, Rare Genetic Variants and Pig Models of Degenerative Disease Processes
  • 13:55-14:20: Talk 2(25 min): Tao Dong, Head of anti-viral T cell immunology group, MRC Human Immunology Unit, Oxford University, UK
  • 14:20-14:45: Talk 3(25 min): Hartmut Wekerle, Honorary Professor, Max Planck Institute of Neurobiology, Martinsried, Germany
  • 14:45-15:10: Talk 4(20 min): Ramneek Gupta, The Technical University of Denmark, Danmark
  • 15:10-15:30: Talk 5(20 min): Anders Børglum, Professor, Aarhus University, Denmark
  • Chairman: TBC
Session 10: Health and Translational Medicine-2
  • 16:00-16:20: Talk 1(20 min): Diana M Eccles, Academic Vice President of the Clinical Genetics Society, Southampton General Hospital, UK
  • 16:20-16:40: Talk 2(20 min): E. Gomez Garcia, Maastricht University, the Netherlands
  • 16:40-17:00: Talk 3(20 min): Pascal Pujol , Chu Montpellier, France
  • 17:00-17:20: Talk 4(20 min): Atocha Romero, Hospital Clinico San Carlos, Spain
  • 17:20-17:40: Talk 5(20 min): Ian Campbell, Peter MacCallum Cancer Centre, Australia
  • Topic: Identification and validation of familial cancer susceptibility genes using massively parallel sequencing
  • Chairman: Prof. Yves-Jean Bignon, Centre Jean Perrin
Workshop: Ethical, Legal and Social Implications (ELSI)
  • 16:00-16:20: Talk 1(20 min): Lone Frank, Denmark
  • 16:20-16:40: Talk 2(20 min): Pascal Borry, K.U.Leuven, Belgium
  • 16:40-17:00: Talk 3(20 min): TBC
  • Chairman: Prof. Huanming Yang, BGI
Session 11: Biobanks
  • 08:00-08:30: Talk 1 (30 min): Zhang Yong, BGI, China
  • 08:30-09:00: Talk 2 (30 min): Kristian Hveem, Chief Scientific Officer, Nord-Trondelag County, Norway
  • 09:00-09:30: Talk 3 (30 min): Shaoliang Peng, National University of Defense Technology, China
  • Topic: Bioinformatics and Computational Biology on TianHe Supercomputer
  • Chairman: Dr. Zhang Yong, BGI
Workshop: Use of Omics Technology for Personalized Medicine
  • 08:00-08:30: Talk 1 (30 min): Jenny Wei, R&D Information China, AstraZeneca global R&D
  • Topic: Genomics for Personalized Medicine: From Discovery to Clinic
  • 08:30-09:00:Talk 2 (30 min):André Rosenthal, CEO, Signature Diagnostics AG
  • Topic: Next-Gen Sequencing Tests for Prognosis and Prediction of Response to Therapy of Patients with Colorectal Cancer Using Somatic Mutation Signatures
  • 09:00-09:30: Talk 3 (30 min):Radoje Drmanac, Complete Genomics, Inc. Mountain View, California, U.S.A.
  • Topic: Accurate whole genome sequencing as the ultimate genetic test enabling personalized disease prevention and treatment
  • Chairman: TBC
Session 12: Bioinformatics
  • 10:00-10:30: Talk 1 (30 min): Nathaniel Street, Assistant professor, Umea University
  • Topic: Sequencing the Norway spruce genome reveals a unique history of repeat expansion
  • 10:30-11:00: Talk 2 (30 min): Sofie Van Landeghem, Ghent University, VIB, Belgium
  • Topic: Mining the literature to enhance integrative network biology
  • 11:00-11:30: Talk 3 (30 min): Mario Caccamo, Acting Director at The Genome Analysis Centre, Norwich, UK
  • Topic: Next Generation Genomics for Complex Crops
  • Chairman: Prof. Yves Van De Peer (U.Ghent, VIB)

For related posts see

3 comments:

  1. actually Han Brunner is also a guy so it is even worse ...

    ReplyDelete
  2. Thanks for calling attention to this.

    Do you have any sense on whether the commercial conferences where people are invited to speak are worse offenders than the academic conferences where people compete for talks?

    I don't have any data but this is what got me thinking about it:

    http://rna-seqsummit.com/speakers

    ReplyDelete